Hva er den lange halen?

I de siste tiårene har noen selskaper fått en uerstattelig plass i markedet. Dette skyldes at de har klart å dominere det som vi kaller for den lange halen. Om du ikke har hørt dette begrepet før, eller vil rett og slett bare få mere kunnskap om hvorfor denne teori har blitt så populært blant de store selskaper, kommer jeg til å gi deg bedre forståelse på hva det er og hva som kjennetegner det.

Paretoprinsippet og hans teori

Paretoprinsippet etter italieneren Vilfredo Pareto, går ut på at 80 % av inntekter skal i utgangspunktet komme bare fra de 20% av våre kunder eller våre produkter.Det vil si at de 20 %, er de produkter som er mest populære, og dermed de som selges mest, noen velger å kalle disse produkter for the mainstream. Men hva blir det av de 80% av produktene som er årsaken til denne 20%?

Den lange halen. Få 80% av inntektene, ved hjelp av bare 20% arbeid. Hans Moncada

Dette bildet viser en representasjon på hvordan den lange halen fungerer. Til venstre har vi de produkter som er de Top selger, disse er f.eks. Harry Potter, eller Ringenes herre. Søkeordene i motsatt ende av den lange halen kalles fat-head, og har høyest søkevolum. Mens i halen, finner vi de produkter som er mindre populære, og har dermed mindre etterspørsel, eksempel på disse er bøker som ikke er så kjent. Mange med rikt innhold som ikke klarte å nå suksess på grunn av forskjellige årsaker, eller som bare har blitt glemt med tiden.


Chris Anderson mente at hvis vi kunne finne en måte å selge alle disse produkter som vi finner i den lange halen som er svært mange, kunne vi finne en vellykket suksessformel for å selge dem i et nisje marked (Nisje er innen markedsføring et smalt marked for unike og/eller høyt spesialiserte produkttilbud). Om vi klarer å finne alle de som er interessert i å kjøpe disse bøkene med lave etterspørsel, samler dem og sende dem til et sted, kan salgsvolumet av disse øke. Grunnen til det er at vi samler alle de interesserte i samme sted.

Denne teori er ikke en teori lenger. Den lange halen har nå blitt tatt i brukt i over ti år, og i dagens samfunn blir den brukt av mange selskaper for å oppnå suksess. Eksempel på slike selskaper er Amazon og Netflix. Disse to selskapene har i sin katalog en veldig stor andel av produkter med veldig lav etterspørsel, men det som er viktig er at alle disse produkter er samlet i samme sted. Derfor fungerer dette konseptet så bra.

Den lange halen. Få 80% av inntektene, ved hjelp av bare 20% arbeid. Hans Moncada

De fleste fysiske bokhandel har limitert rom for flere bøker i sine hyller, og derfor er de også limitert i sin katalog. Derfor velger de alltid å kjøpe de produkter som roterer mye, de produkter med høy etterspørsel, sammenlignet til de produkter med lav rotasjon, som har lite etterspørsel.

Siden de har en limitasjon av hvor mange bøker de kan ha, blir de tvunget til å alltid ha de som selges mest. Det er ikke lønnsomt å ha i hyller bøker med lav etterspørsel, som hadde bare blitt stående der. Dette er grunnen til at det eneste vi finner når vi går til en bokhandel er alltid de nye titler, best selgere, nyheter eller klassiker. Bøker lansert for to- tre år siden, er derfor vanskelig å finne, uansett hvor mye suksess de nådde i. Etterspørsel til disse minsker radikalt.

Den lange halen. Få 80% av inntektene, ved hjelp av bare 20% arbeid. Hans Moncada

Vi kjøper nesten alltid bare de samme «topseller» produkter, og resten blir igjen i halen

Grunnen til dette er rett og slett at det er det eneste vi har tilgjengelig, om disse produktene ikke hadde vært oppnåelig i markedet, så hadde vi ikke kjøpt dem. Derfor kjøper de fleste av oss de samme produkter, hører på samme musikk, og leser på de samme bøker, siden det er det som er tilgjengelig.

Det finnes et stort marked av Indie musikk (artister uavhengige av de store plateselskapene), Indie bøker og produkter fra nye aktører eller forfatter, med eksellent kvalitet som trenger rom i markedet. Det som skjer er at det finnes et betydelig antall butikker i markedet som bare gir muligheten til å komme seg inn i markedet, til de store titler, best selgere, mest kjente og populære forfatter, mens resten blir bare der igjen.

Teorien den lange halen foreslår at alle de produkter som vi finner i halen, som i noen tilfeller er svært verdifulle og som bare blir bare der igjen, blir utnyttet og kan finne et sted i markedet. Dette er drivkraften bak hovedideen som er å skape de nødvendige midler som trenges for å gi mulighetene til å nå disse produkter. Internett kan ha tusen flere variasjon av produkter, og alle på samme sted, uten at disse bruker ekstra lagringsplass. Dette er hovednøkkel i den lange halen for å kunne oppnå suksess. Vi må ofre en enormt mengde av produkter, for å kunne utnytte maksimalt den lange halen. Dessuten har den lite effekt om vi har bare noen få produkter.

Det er en annen måte å finne produkter som ligger i den lange halen, og det er ved hjelp av søkeord. Kunder er gjerne nærmere et kjøp når de bruker mer spesifikke søkeord. Ord som bil i søkemotoren har høyt søkevolum, dermed viser søkemotoren oss de mest overfladiske resultater. Eks. om vi tar for oss bilmerke Volkswagen og søker Volkswagen Golf, er intensjonen med ett mere tydelig, dette viser større sjanse for at søkeren vurderer et kjøp, og da får vi opp mere konkrete informasjon. Dessuten søker vi på «Long- Tail» ordet «VW Golf GTE Plug in hybrid», kan vi tenke oss at søkeren er enda mer interessert i å ta en beslutning, og dermed får vi opp en annen informasjon.

Den lange halen. Nøkkelord. Hans Moncada

Konklusjon

Istedenfor å selge få titler av høy etterspørsel, skal vi selge mange produkter av lav etterspørsel. For å kunne gjøre dette trenger vi derfor en plattform som gir oss muligheten til å sende alle disse produkter som befinner seg i halen til en ny plattform. Selskaper som har den lange halen som forretningsmodell og som jobber med digitalt markedsføring, digitalt salg, eller salg gjennom internett, er tvunget til å dominere den lange halen om de vil ha suksess.

KILDER:

Den digitale økonomien – Arne Krokan 1.Utgave, 4. opplag 2014

Bildene er hentet fra Pxhere (bilder sluppet fri av opphavsrettigheter under Creative Commons CCO) og markert for gjenbruk

https://snl.no/indie

https://en.wikipedia.org/wiki/Long_tail

https://no.wikipedia.org/wiki/80/20-regelen

https://snl.no/nisje_-_markedsf%C3%B8ring

Long-tail (den lange halen) i digital markedsføring

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *