Hva er algoritmer?

En algoritme er en oppskrift som forteller oss hvordan vi skal gjøre noe. Et sett med oppgaver som hvis de følges, gir et bestemt resultat. Forklart med andre ord, alt vi gjør er påvirket av algoritmer, selv om vi ikke tenker på det som algoritmer.  Å følge en oppskrift på en matrett, å gå til treningsstudio eller til skole, kan være former for en algoritme.

For når du går til treningsstudio eller skolen, så velger du en retning og tar et skritt, deretter tar du en annen retning og enda flere skritt. Det samme gjelder en oppskrift på en matrett. Ved å følge oppskriften trinn for trinn, klarer du å bli ferdig med matretten. Du bruker kunnskapen, med andre ord oppskriften- algoritmen- for å løse den oppgaven du står overfor. I matematikk gir algoritmen de enkleste og mest nøyaktig skritt til å løse en oppgave, basert på alle mulige løsninger. Datamaskinprogram er en algoritme uttrykt på et programmeringsspråk.

Algoritmer finnes overalt!

Algoritmer, smarte dataprogrammeringer som endrer vårt samfunn. Hans Moncada

Algoritmer er overalt! De er på mobiltelefoner, biler, maskiner og på internett. Hver gang du googler f.eks. veien til et nytt sted, så bruker du algoritmen.

I programmeringsspråk kan algoritmen brukes til å programmere ting. «Eks. Vil man være aktiv i sosiale medier, kanskje ønsker man ikke å gå inn på alle nettsider samtidig, og hvis man kan automatisere det så kan man være i nesten overalt i sosiale medier bare med noen få enkle tastetrykk.»

Roger Antonsen

Algoritmer er nødvendig for å instruere en maskin hvordan ting skal gjøres, det holder ikke å bare fortelle den hva den skal gjøre. Dette utføres ved hjelp av dataprogrammer. 

Nyhetsstrømmen bestemmes av algoritmer

Algoritmer. Nyhetsstrømmen bestemmes av algoritmer. Hans Moncada

Vi har alle opplevd for eksempel at Netflix eller HBO viser oss anbefalinger av serier og filmer som kunne være interessant for oss, ting som kunne være relevante og som faller inn i de kategoriene som vi er mest opptatt av. Sikkert mange av dere har lurt på hva disse digitale plattformer gjør for å vite hva vi liker, og det er rett og slett at de bruker algoritmer.

Det er algoritmene til Facebook, som gjør din opplevelse bedre når du bruker deres tjeneste. Basert på hva du og dine nære kontakter på Facebook har likt og kommentert, bestemmer hva som vises i nyhetsstrømmen til hvert enkelt av oss. Algoritmene til Google bestemmer hvilke nettsider som kommer opp når du søker, og det algoritmene til Netflix som foreslår nye serier og filmer du kan tenkes å like.

Netflix bestemmer ikke hva vi skal se, men den gjør jobben mye lettere for oss når vi skal prøve å finne noe interessant å se på. Som mange av dere vet, det med å begynne å lette ette en bra film kan kreve mye av vår energi, og i mange tilfeller kan det ta veldig langt tid før vi endelig finner den rette filmen.

Algoritmer er en viktig ressurs som blir bare viktigere og viktigere i dagens samfunn. Digitale plattformer som Facebook, Finn og Netflix bruker disse for å skape gode digitale opplevelser. Bytter vi leverandør, mister vi de enkle funksjoner som disse digitale plattformer gir oss. Det er ikke sikkert at de andre digitale plattformer gir oss de samme funksjoner/ opplevelser som den forrige.

Digitale markedsførere tar nytten av algoritmer, og ved hjelp av en god algoritme, kan de få vite våre kjøpevaner, hva vi liker og hvor ofte vi handler. Dette gir dem bedre forståelse av oss og deretter større muligheter til å selge oss noe. 

Mange av oss har opplevd det med å få nyhetsbrev med informasjon av produkter som vi ikke er interessert i. Dette bortsett fra å ikke være interessant for oss, gjør at vi i noen tilfeller ender opp med å blokkere alt som kommer fra disse avsendere. Slike e-post kan virke plagsom, og i tillegg minsker det sannsynligheten til å selge tjenester til en som kunne ha vært en potensiell kunde. Men hva hadde skjedd om innholdet i disse nyhetsbrevene hadde hatt informasjon om produkter som jeg har søkt før, og er interessert i å kjøpe?

Dette er en utfordring for markedsførere, å må derfor skape annonser som er fokusert og målrettet mot målgruppen med relevante innhold.

Hvorfor er algoritmer så vesentlige for datamaskiner?

Algoritmer, Hans Moncada. Nyhetsstrømmen bestemmes av algoritmer. Hans Moncada

Den del av populasjon som fikk muligheten til å kunne bruke de gamle datamaskiner, vet hvor mye man måtte gjøre for å lagge nye mapper, og hvor vanskelig det var å sende filer fra en enhet til den andre. Dette krevde mange steg og dermed mye mere tid i forhold til dagens datamaskiner som ved hjelp av en god algoritme, kan spare oss mange steg, og gjøre at ting går derfor raskere.

Ved hjelp av algoritmer, kan gamle datamaskiner forbedres og gjøres raskere. Om algoritmen er bra, og brukes i den rette tidspunkt kan en maskin prestere bedre, dette kan brukes til å programmere raske, og interessante programmer.

Et eksempel på dette er når du spiller sjakk på nettet mot datamaskinen. Dataingeniørene fant ut hvordan de ved hjelp av algoritmer kunne skape et sjakkprogram som aldri lar datamaskinen tape. Dette var mulig ved hjelp av det som kalles for de Minimax algoritme, som skanner alle mulige trekk.

Algoritmer. Hvorfor er algoritmer så vesentlige for datamaskiner? Hans Moncada

Denne video viser nærmere hvordan en algoritme fungerer.

Konklusjon

Verden er full av algoritmer, disse er oppskrifter for hvordan noe skal gjøres, steg for steg til at oppgaven blir fullført.I datamaskiner er algoritme instruksjoner som forteller datamaskinen hva den skal gjøre, hvordan og i hvilken rekkefølge den skal gjøre det. Resultater som du får når du googler noe, er bestemt av algoritmene til Google, som er basert på dine tidligere søk

Kilder:

Bildene er hentet fra Pxhere (bilder sluppet fri av opphavsrettigheter under Creative Commons CCO)

https://snl.no/algoritme

https://computer.howstuffworks.com/what-is-a-computer-algorithm.htm

13 thoughts on “Algoritmer, smarte dataprogrammeringer som endrer vårt samfunn

 1. Veldig bra at du har kommet godt i gang med bloggen!

  Du har fine innlegg, med både overskrifter og underoverskrifter. Veldig fint at du også bruker aktive tekster der du uthever ting noen steder, dette kan være med på å engasjere leseren. Du kan dog noen steder lager litt lengre avsnitt enn det du har gjort nå. Prøv også å skrive tekstene litt mer akademiske, tips som gjør dette lettere er å unngå ord som «man». Bruker gjerne flere kilder i teksten, og husk at også bilder skal linkes til.

  Helt super at du bruker video som hjelpemiddel for å forklare begreper.

  Gleder meg til å lese mer!

 2. Thank you for sharing your thoughts. I really appreciate your efforts and
  I will be waiting for your further post thank you once again.

 3. Hello! Would you mind if I share your blog with my
  myspace group? There’s a lot of people that I think would really appreciate your content.
  Please let me know. Many thanks

 4. I think this is one of the most important info for me. And i’m glad reading your article. But want to remark on few general things, The site style is perfect, the articles is really nice : D. Good job, cheers|

 5. It’s actually a great and helpful piece of information.
  I’m satisfied that you shared this useful info with us.
  Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 6. «I’ve learn several just right stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting.
  I wonder how so much effort you put to create such a magnificent informative site.»

 7. I like the helpful info you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here frequently. I’m quite sure I’ll learn plenty of new stuff right here! Good luck for the next

 8. «It’s actually a great and helpful piece of information.
  I’m satisfied that you shared this useful info with us.
  Please stay us informed like this. Thank you for sharing.»

 9. «My brother suggested I would possibly like this website.
  He used to be entirely right. This submit actually made my day.
  You cann’t consider just how so much time I had
  spent for this information! Thanks!»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *